arkadaşlar, erişim noktalarından D-Star ile bir işarete (kişiye) private (özel) çağrı yapılır, bu dmr gibi basit değildir, çünkü port açmak gereklidir.
hotspot kullanıyoruz, hotspot evdeki internet modemine bağlı, pi-star modemden bir local ip adresi almıştır, 40000 portunu hotspotun aldığı ip adresine, modem arayüzünden portu yönlendirmeniz gerekmektedir, port açmazsanız çağrı işaretine yapılan çağrılar sizin cihazınıza gelmeyecektir.
internet sağlayıcınız size interneti havuzdan veriyor ise CGNAT kesinlikle port açamazsınız.
port açma işlemimden sonra pi-star içine girerek d-star yapılandırmasını yaptığımız yerdeki

Callsing Routing: kısmını da açmalısınız.
şimdi en sık kullandığınız kişileri Your Call Sing kısmına eklemek,

MENU tuşuna basın,

tuş takımından yön tuşunu kullanarak aşağı inin ve MEMORY bulun, orta tuş ile seçin.

Your Call Sign seçin

ekleyeceğiniz hangi sırada olmasını istiyorsanız oraya gelin, en alt satıra eklemek için en alta gelin. ve buradayken

şimdi QUICK tuşuna basın.

Add yazanı seçin.

isim vermek için NAME: yazanı seçin.

Knob ile harfleri yazdırın ve

LO tuşu ile sağ tarafa geçin.

ismi girin

okeyleyin.

CALL SIGN yazanı seçin

Çağrı işaretini girin okeyleyin

Add Write seçin

kaydetmek için YES seçin

kayıt gerçekleşti.

şimdi buradan eklediğimiz kişiyi seçmek için
ana ekrandayken DR menüsü (D-Star) açıkken ekrandaki TO yazan yere gelin ve ok tuşuna basın

Your Call Sing seçin

eklediğiniz kişiyi seçin.

TO kısmına çağrı işareti geldi
şimdi çağrınızı yapın.

kemal arkadaşımıza çağrı yaptım fakat CGNAT internet aldığı için port açamadığı için benim çağrımı duyamadı.
ben kayıt yapmakla uğraşmam derseniz, manuel çağrı işareti de girebilirsiniz.
TO kısmana girin,
aşağıya inin ve Direct input (ur) seçin
Çağrı işaretini yazın ve okeyleyin,
TO kısmı yazdığınız çağrı işareti oldu, mandala basın konuşun.
bu anlatım D-Star cihazlarda aynıdır.
cihazınızı iyi günlerde kullanın.
TA2KW 73